Certificació energètica

La certificació energètica té com a objectiu promocionar l’eficiència energètica i la utilització d’energies renovables per a cobrir les seves necessitats d’energia i reduir les emissions de CO 2 .

El certificat energètic dona informació útil a l’usuari que desitja comprar, llogar, reformar o ampliar un habitatge, valorar les seves característiques energètiques i conèixer la despesa energètica anual aproximat.

A Catalunya, el certificat energètic compta a més amb un informe addicional que avalua les característiques de l’habitatge en comparació amb la mitjana de la seva zona climàtica i amb els habitatges qualificats amb una A. També conté informació sobre l’estalvi econòmic si s’apliquen mesures per a reduir la despesa energètica. I en el cas d’edificis existents, el certificat a més incorpora recomanacions i millores per a obtenir un comportament energètic més eficient, augmentar el confort de l’habitatge i reduir la despesa energètica.

Quina és la vigència del certificat?

El certificat d’eficiència energètica tindrà una validesa màxima de 10 anys, excepte quan la qualificació energètica sigui una G, llavors la validesa màxima serà de 5 anys.

No és necessari un nou certificat abans de concloure aquest període. La propietat podrà procedir voluntàriament a la seva actualització quan consideri que existeixen variacions en aspectes de l’edifici que puguin modificar aquest certificat.

Quin és l’organisme que té competència per a la concessió del certificat?

Institut Català d’Energia (ICAEN)

Quin és el termini de concessió de la cèdula?

El termini de resposta és de dues setmanes des del pagament de la taxa, sempre que no existeixi cap incidència.

Quins aspectes es tenen en compte a l’hora de calcular la qualificació energètica?

Els aspectes que es tenen en compte per a calcular la qualificació són els següents:

  • La normativa vigent en edificis.
  • La zona climàtica on se situa l’edifici. Aquest és un factor que influeix molt per a determinar la demanda energètica de l’edifici i, per tant, el seu consum i la seva qualificació final.
  • Envolupant de l’edifici: façana, coberta, finestres, portes, proteccions solars, etc.
  • Instal·lacions: sistemes de climatització (calderes, bombes de calor) i generació d’aigua calenta sanitària. En el cas del sector terciari també es té en compte la il·luminació.
  • Instal·lacions amb font d’energia renovable (solar tèrmica, solar fotovoltaica, biomassa, aerotermia, geotèrmia, etc.).

Quin és el marc legal d’aplicació?

La certificació d’eficiència energètica dels edificis està regulada per Reial decret 390/2021.

Quins edificis tenen l’obligació de realitzar la certificació energètica?

  • Des de l’1 de novembre de 2007, per a edificis de nova construcció. Així mateix, edificis o parts d’edificis en els quals una autoritat pública ocupi una superfície útil total superior a 250 m²
  • Des de l’1 de juny de 2013, per als edificis i habitatges existents que es lloguin o venguin. També aplica per als edificis o parts d’edificis que una autoritat pública ocupi amb més de 250 m² (RD 235/2013).
  • Des del 3 de juny de 2021, per a tots els edificis amb una superfície útil total de 500 m² destinats a usos: administratiu, sanitari, comercial, residencial públic, docent, cultural, activitats recreatives, restauració, transport i esportiu. També en els edificis o parts d’edifici en els quals es realitzin reformes o ampliacions i els edificis que hagin de realitzar obligatòriament la Inspecció Tècnica de l’Edifici.

Vols obtenir més informació per al teu cas? Posa’t en contacte amb nosaltres

Vols obtenir més informació per al teu cas? Posa’t en contacte amb nosaltres